Фаворитката / The Favourite (2018)

Фаворитката / The Favourite (2018)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 10 (1 vote)

Харесвате ли филма?

Действието на филма "Фаворитката" (The Favourite 2018) се развива през далечната 1708 година. Новосформираното кралство Великобритания води дългогодишна война с Франция, заради испанското наследство. Лошото здраве на кралица Ана се отразява пагубно на кралството. Тя не проявява особен интерес към публичната администрация, а отдава предпочитанията си на дейности, като състезания с патици или игра с нейните 17 зайци.

Нейната доверена фаворитка и тайна любовница Сара Чърчил властва над страната, благодарение на силното си влияние върху кралицата.
Сара обаче има един враг - опозиционният лидер Робърт Харли, който като земевладелец постоянно се противопоставя на плановете й за удвояване на данъците върху недвижими имоти, с цел финансиране на продължителната война с Франция.

Същевременно братовчедката на Сара, Абигейл Хил, която е от бедно семейство, пристига в двореца в търсене на работа. Репутацията на Абигейл е съсипана от баща й. Мъжът е загубил цялото си състояние заради комар, в резултат на което полудял и се самозапалил, като изгорял заедно с къщата му. Момичето е принудено да върши черна работа в качество на придворна чистачка. Когато вижда, че кралицата страда от подагра, Абигейл започва да събира лечебни билки от гората и да лекува с тях болните крака на Ана. Сара, разбирайки за това, първоначално иска да накаже братовчедка си за нейната самонадеяност. Но след като вижда, че билките са подобрили състоянието на кралицата, Сара отстъпва и повишава братовчедка си, като я назначава за своя прислужница.

В същото време опозиционерът Робърт Харли моли Абигейл да следи Сара и кралицата, като се надява да се добере до компромат, чрез който да намали влиянието на Сара. Така един ден момичето става свидетел на това как Сара и кралица Ана правят любов. Младото момиче умее да се нагажда според характерите на хората и бързо решава да се сближи с кралицата, докато властната Сара планира военни действия срещу Франция. В един момент Абигейл и кралицата се озовават в едно легло, а Сара ги заварва. Тя веднага се опитва да изпрати братовчедка си обратно в кухнята, където да върши черната работа.

Това може би е първият любовен женски триъгълник в киното. Коя от дамите ще надделее в борбата за влияние и власт? Предстои да разберем гледайки филма "Фаворитката" (The Favourite 2018).