Топ Гън: Маверик / Top Gun: Maverick (2022)

Топ Гън: Маверик / Top Gun: Maverick (2022)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7.7 (63 votes)

Харесвате ли филма?

В Топ Гън: Маверик (Top Gun: Maverick 2022) високите скорости остават и пилотите пак ще вдигат адреналина на зрителите. Отново ще видим легендарния мотоциклет, известните слънчеви очила и авиаторски екипировки. Този път обаче всичко ще е доста различно. Сега двамата супер пилоти Пийт Мичъл с прякор Маверик и Том Казански познат като Айсмен (Вал Килмър) се завръщат към любимото си дело, но този път не във въздуха, а на земята. Те се залавят да обучават нов випуск пилоти.
В свят на свръх модерни нови технологии ще могат ли асовете със стара закалка и умения да обучат на майсторство в пилотирането ново поколение летци? Филмът "Топ Гън: Маверик" ще даде и отговори на такива въпроси като: имат ли място изтребителите и въздушните битки в съвременните военни кампании? Ще заемат ли роботите мястото на хората в пилотирането на самолети?
Главният герой Пит Мичъл,който е випускник на елитна школа за авиация, вече над 30 години остава един от най-добрите летци-изпитатели, награден e с много медали и e свалил три вражески самолета. Сега след няколко десетилетия от последния въздушен бой с целия си огромен опит, той който неведнъж е отказвал повишение в чин, се завръща. Главният герой обаче няма да лети. Предстои му да пристъпи към подготовка на отряд випускници.
Задачата на Пит е да обучи младите летци за специална мисия. Един от учениците му се оказва син на негов покоен приятел пилот. Пит и до днес вини себе си за смъртта на своя приятел, а сега е принуден да се изправи срещу най-големите си страхове от миналото, защото в предстоящата въздушна битка именно той носи отговорност за своите млади колеги летци.
Когато вижда как изтребител се управлява от компютър Маверик решава да пилотира лично самолета, за да демонстрира на младоците висш пилотаж в небето и разликите в пилотирането на самолет от човек и изкуствен интелект.
След 34 години на екраните излиза продължението на Топ Гън: Маверик / Top Gun: Maverick (2022). В главната роля отново ще гледаме легендарния Том Круз в ролята на Пийт Мичъл с прякор "Маверик". Режисьор на филма е Джоузеф Косински.