Тайната градина / The Secret Garden (2020)

Тайната градина / The Secret Garden (2020)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.7 (3 votes)

Харесвате ли филма?

Действието на филма "Тайната градина" (The Secret Garden 2020) се развива в началото на ХХ век. Десетгодишната Мери живее с родителите си в Британска Индия и почти с никого не общува. Момичето е интровертно, не приветливо и дори мрачно. По време на пандемията от холера, заляла света родителите на Мери умират и тя остава абсолютно сама. Момиченцето започва да се скита по улиците, сама намира храна, докато в един момент не я откриват и връщат обратно в Англия. Попечител на Мери става чичо й Арчибалд Крейвън (Колин Фърт), когото тя никога не е виждала. Всъщност той не е съвсем неин чичо, тъй като е съпруг на починалата й леля – сестра на майка й. Имението на Крейвън се оказва не много приветливо място. Самият Арчибалд рядко се появява там и не комуникира с никого, тъй като все още не може да се примири със смъртта на любимата си съпруга. Поради тази причина моралът в къщата е пуритански – тук не обичат деца, затова обитателите на имението правят всичко възможно, Мери да не се вижда и да не дразни аристократа. Единствените приятели на Мери са камериерката и малкият й син, който е на същата възраст като момичето.

Един ден в имението Мери неочаквано за себе си, прави няколко открития наведнъж, които завинаги ще променят живота й. Първо, докато изследва околностите тя открива, че в къщата на чичо й има тайна градина, която е невидима с просто око. Градината е прекрасна, макар и да е изоставена - някога тя е била любимото място за почивка на покойната съпруга на Крейвън. Но след нейната смърт градината е изоставена и сега е в окаяно състояние.

Мери е изненадана за втори път, когато научава, че в къщата има още едно дете - синът на Арчибалд на име Колин. Момчето е приковано към леглото и е убедено, че е тежко болно и не може да ходи. Мрачната и отдръпнатата от света Мери открива, че старата мистериозна градина започва да оживява и процъфтява от нейните грижи и посещения. При това не само с Мери, но и с новото й другарче започват промени.

"Тайната градина" (The Secret Garden 2020) е екранизирана версия на известния роман на британско-американската писателка Франсис Ходжсън Бърнет от 1911 година. Филмът показва как вярата в лечебната и мистичната сила на природата помага и изцелява хората, намиращи се в силна връзка с нея, като ги прави здрави и силни. Режисьор на филма е Марк Мъндън, а сценаристът е Джак Торн. Във филма участват Колин Фърт, Джули Уолтърс, Дикси Егерикс и други.