Последният дуел / The Last Duel (2021)

Последният дуел / The Last Duel (2021)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8.4 (33 votes)

Харесвате ли филма?

Всеки човек има своя собствена истина. Но както и да се случат нещата, честността и справедливостта трябва да са преди всичко, защото в противен случай може да се случи нещо, което никога няма да може да бъде поправено! Това е ключовото послание на новата американска историческа драма "Последният дуел (The Last Duel 2021).

Действието на филма "Последният дуел (The Last Duel 2021) се развива в средновековна Франция през XIV век. Главният герой е Жан дьо Каруж - нормандски рицар, който се връща в родния си край след тежка и опустошителна война. Пристигайки у дома мъжът разбира, че съпругата му Маргарет е била изнасилена от най-добрия му приятел. Всички обаче се отказват да вярват на жената и нейните обвинения, а това се дължи на факта, че насилникът Льо Гри има сериозни връзки в обществото и влиятелни съюзници.

Каруж е отчаян, но непримирим. Той не може да остави нещата такива, каквито са и търси помощ от самия крал на Франция Шарл VI. Според историческите хроники, този крал е бил най-обичаният от народа лидер на Франция. По-късно е наречен Шарл Лудият, тъй като се разболява психически, но дори след това Шарл VI запазва любовта на народа към себе си. Тук е моментът да отбележим, че филмът е заснет по истински случай. Всъщност сюжетът на филма "Последният дуел (The Last Duel 2021) разказва историческа случка за последния законен дуел във Франция.

Но да се върнем към филма, рицарят Каруж отива при краля и го умолява да му даде разрешение да предизвика вече бившия си най-добър приятел на дуел до смърт. Изучавайки цялата налична информация по случая на Каруж и Льо Гри, кралят излиза с вердикт – даденият конфликт може да се реши само с дуел. Така вече всички са изложени на риск - от хитрия изнасилвач до Марагарет, която ще бъде изгорена на клада, ако съпругът й бъде победен в дуела. Всеки държи на своята истина и никой не отстъпва. Кой ще се окаже по-хитрия и по-коварния? За кого дуелът ще се окаже последен? Ще възтържествува ли истината? Предстои да разберем гледайки "Последният дуел (The Last Duel 2021).