Някой ден / Songbird (2020)

Някой ден / Songbird 2020

Оценка на филма

Your rating: None Average: 7 (5 votes)

Харесвате ли филма?

"Някой ден" (Songbird 2020) е американски научно-фантастичен трилър от 2020 година, базиран на пандемията от COVID-19.
Действието на филма "Някой ден" се развива през 2024 година, когато вирусът COVID-19 е мутирал в COVID-23 и светът вече четвърта година е скован в пандемия. В САЩ хората трябва да проверяват температурата си с помощта на мобилните си телефони. Заразените с COVID-23 направо се отвеждат против волята им от военните в карантинни лагери, известни като "Q-зони", откъдето няма излизане.

Нико Прайс (Кей Джей Апа) е куриер с имунитет, който е преболедувал вируса. Той има виртуална връзка с младата художничка Сара (София Карсън), която живее с баба си Лита (Елпидия Карильо), заради изолацията на която им е забранен физически контакт.

Една вечер при Лита започва да се проявяват симптоми на COVID-23. Същевременно екипът военни "санитари", ръководен от Емет Харланд, отвежда съседката на Сара Алис от апартамента й, след като се установява, че е заразена. Харланд предупреждава Сара, че в жилищната им сграда броят на инфектираните нараства. Момичето съобщава на Нико за състоянието на баба й Лита, поради което той прекарва цяла нощ пред вратата на Сара. Сутринта тя преминава проверка за температура, но Лита не се проверява. Нико уверява възлюбената си, че няма да позволи военните да я отведат. Той се свързва с началника си Лестър, за да му каже, че знае, че превозват гривни с имунитет. Лестър му отговаря, че гривните се продават от Грифините. Когато Нико отива в дома им те му дават телефонния номер на предполагаемия доставчик. Всичко води до среща с Харланд в един склад. Нико веднага разбира, че това е капан и побягва.

Докато Сара чака момчето, Лита умира. Пристигат военните от подразделението "санитари", за да задържат Лита и Сара. Момичето успява да нокаутира единия санитар и взима неговия специален костюм хазмат, преди да избяга от сградата. Но Харланд и екипът му успяват да намерят момичето. Той установява, че въпреки заразяването Сара не проявява симптоми на COVID-23, което означава, че има имунитет. Въпреки това момичето е задържано.

Режисьор на филм "Някой ден" (Songbird 2020) е Адам Мейсън. Сценарият е съвместно дело на Мейсън и Саймън Бойс. Във филма участват София Карсън, Кей Джей Апа, Питър Стормаре, Крейг Робинсън и други.