Мулан: Принцесата воин / Kung Fu Mulan (2022)

Мулан: Принцесата воин / Kung Fu Mulan (2022)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8 (39 votes)

Харесвате ли филма?

Анимационният филм "Мулан: Принцесата воин" (Kung Fu Mulan 2022) пресъздава историята за легендарната китайска героиня от епохата на Северните и Южните династии от 4-6 век, на име Мулан.

Според легендата, упоритата и смела Мулан е избягала от дома си и е заела мястото на възрастния си баща в армията, като се е дегизирала като мъж. От детството си тя е смело момиче, за което никога не е имало пречки. Мулан винаги се е стремяла към независимост, за която момичетата и жените в онези дни дори не биха могли да си помислят. Когато на северната граница номадските хуни, под ръководството на водача Шан Ю, нахлуват на територията на Китай, императорът обявява обща мобилизация. Според тогавашните правила всяко семейство е било длъжно да изпрати по един мъж за участие във войната. Мулан няма брат, а нейният баща е единственият мъж в семейството. Неговото физическо състояние обаче, не му позволява да се бие. Любящата и чувствителна Мулан не може да се примири с това. Така през нощта тя взема и облича бронята на баща си и отива в тренировъчния лагер, вместо него. В началото й е много трудно, тъй като освен всичко друго, тя трябва да прикрива истинската си самоличност. Въпреки това, с течение на времето момичето се превръща в доблестен войн и печели много битки. Неведнъж спасява страната си от варвари и разкрива подлите конспирации на враговете.

След години на дълга и изключителна военна служба срещу номадските орди по северните граници на Китай, Мулан е почетена от императора, но момичето отказва високия пост, който й е предложен, и се завръща в родния си град, където за голяма изненада на своите съграждани, дългогодишната й тайна е разкрита. Все още има дебат сред китайските историци дали Мулан е била реален човек или измислен герой от легенда. Въпреки всичко, това момиче остава най-голямата героиня на всички времена за китайците. Вижте цялата история на Мулан гледайки анимацията от 2022г "Мулан: Принцесата воин" (Kung Fu Mulan)