Мисия Грейхаунд / Greyhound (2020)

Мисия Грейхаунд / Greyhound (2020)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 8 (3 votes)

Харесвате ли филма?

Мисия "Грейхаунд" (Greyhound ) е американски военен филм от 2020 година. Режисьор на филма е Аарон Шнайдер, а сценарият е на Том Ханкс. Кинолентата е базирана на романа "Добрият пастир" от 1955 година на Сесил Скотт Форестер, написан по истински случай. Във филма участват: Том Ханкс , Роб Морган, Стивън Греъм, Елизабет Шу и други.

Филмът "Мисия Грейхаунд" е посветен на северноатлантическите съюзнически конвои и тяхната защита през най-драматичния период на битката за Атлантика с Германия. Сюжетът се върти около миноносеца USS Keeling (с позивна "Грейхаунд"), който е водач на морски конвой от бойни кораби. Основната сюжетна линия е борбата на конвоя с група немски подводници, наричана "глутница вълци".
Главната роля на капитана на есминеца "Грейхаунд" Ернест Краузе изпълнява Том Ханкс. Следва да се подчертае, че кинолентата е заснета върху доста променен сюжет на романа на Форестер.

Действието на филма "Мисия Грейхаунд" се развива по време на Втората световна война, през 1942 година в Атлантическия океан. Капитан Ернест Краузе (Том Ханкс), сравнително възрастен за чин на морски офицер за ранга си, получава за командване най-новия миноносец Keeling. Ернест е много благочестив християнин. Той има една особеност - не може да спи по време на плаване. За Краузе и неговите моряци това е първият атлантически конвой.

Конвоят трябва да премине през "Черната дупка", където плава група немски подводници. Районът е много опасен и там може да се разчита само на силите на морския боен конвой, който се състои от два британски миноносеца, американски есминец, канадска корвета (вид малък боен кораб) и спасителен кораб на САЩ. Но те очевидно не са достатъчни, за да покрият цялата верига от кораби.

При първия сблъсък с немска подводница есминецът Keeling печели с непотвърдена победа. Но активното маневриране намалява и без това малкото количество гориво и наличието на дълбочинните торпеда.
През следващата нощ германската "глутница вълци" атакува едновременно. Едно след друго немските торпеда поразяват наред съюзническите танкери и кораби.

Освен това спасителните операции разсейват конвоя от защита на останалите кораби и настъпва истински хаос. Капацитетът на боеприпасите на миноносеца и ескортните кораби намалява до минимум, а до подкреплението по въздух от страна на британците остава още едно денонощие. Ще успее ли капитанът да спаси "мисията Грейхаунд" в следващата морска битка и да дочака подкрепление? Гледайте!