Минамата / Minamata (2020)

Минамата / Minamata (2020)

Оценка на филма

Your rating: None Average: 5.2 (5 votes)

Харесвате ли филма?

Действието на филма "Минамата" (Minamata 2020) се развива през 70-те години на ХХ век в японския град Минамата. Заводът в града изхвърля химикали директно в морето. Местните жители страдат от тежки заболявания, причинени от отравяне с живак. Полицията и градските власти са на страната на голямото предприятие, без да се интересуват от здравето и живота на хората. По молба на японците и по указание на списание Life на мястото на екологичното бедствие пристига известният военен фотограф Юджийн Смит (Джони Деп). За него репортажите от тези места са последният кръстоносен поход. Той вече е на възраст и губи работата си в списанието, има проблеми с пиенето, дългове и пет деца, които не желаят да общуват с него. Мисията в Минамата е неговият шанс да се задържи на работа в списание Life.

Тъй като филмът е базиран на реални събития, в него са вплетени документални кадри отпреди 50 години, когато жителите на Минамата за първи път започват да бият тревога. След като пристига в японския град, Смит става лицето на протеста - двигател на съпротивата. Той е известен с това, че снима изключително в черно-бяло, като основните му успехи са от Втората световна война. Той е постоянно в статута на жива легенда: не е мъртъв, но е бездействащ и гледа на всички отгоре. През нощта Смит все още е измъчван от виденията от бойните полета - осакатени тела и проблясъци от експлодиращи снаряди. Често не може да заспи, а болката от ужасните картини на войната притъпява с пиене. В Минамата той не само може да си върне стабилността в работата, но и да срещне любовта на живота си. Дали?

Тази вдъхновяваща история разказва за това как няколко души, които не са съгласни с настоящото положение, могат да променят хода на историята. В главната роля е Джони Деп, (който е и продуцент на кинолентата). Режисьор на филма е Андрю Левитас, а сценарият е дело на Дейвид К. Кеслър.